Presentació: El projecte educatiu #avuixdemà


Educar #avuixdemà és el projecte de renovació pedagògica impulsat per les 24 escoles FEDAC amb l’objectiu d’afrontar els reptes educatius del segle XXI.

Presentem en aquesta pàgina el procés de creació del projecte #avuixdemà, amb la voluntat de mantenir-vos-en informats, i us convidem a participar-hi fent-hi les vostres aportacions i comentaris.

PRIMERA FASE: Com neix el projecte #avuixdemà?

Durant el curs 2013/2014 fem una crida a la participació entre els membres de la comunitat educativa de la FEDAC i les famílies per a la creació d’un nou projecte educatiu per al segle XXI. D’aquesta manera, sorgeixen els Agents Impulsors de la Participació (AIPs), amb dos educadores de cada escola. Ells són els encarregats d’impulsar i dinamitzar els Equips de Creació d’Idees (ECIs): grups de famílies, alumnes i educadors de cada centre que aporten idees per al projecte. D’aquesta manera, i a través de diverses pluges d’idees, es recullen les propostes de l’alumnat, les famílies, els educadors, els equips directius i el patronat  de la FEDAC.

Al llarg dels cursos 2014/2015 i 2015/2016, la comissió d’AIPs amb els equips directius de les escoles fan un treball de buidatge, anàlisi i síntesi de totes les idees rebudes. Sorgeixen, així, els 24 reptes del projecte Educar #avuixdemà, que defineixen com voldríem que fos l’educació del segle XXI a les escoles FEDAC i que esdevenen el pal de paller d’un projecte d’INNOVACIÓ i MILLORA per a les 24 escoles.

Aquesta primera fase del projecte Educar #avuixdemà ens va obrir la perspectiva i ens va fer veure la necessitat d’aprofundir més tant en els reptes educatius com en la participació de la comunitat educativa. Així, l’any 2016 vam presentar a la societat i a la comunitat educativa els 24 reptes en el marc del Congrés Educar #avuixdemà, celebrat a l’Auditori de Barcelona. Aquest espai de debat i reflexió es va ampliar al llarg de tot el curs 2016/2017 amb altres sessions congressuals a Santa Coloma de Gramenet, Girona, Lleida, Manresa i Barcelona.

SEGONA FASE: Com assolim els reptes? Més participació i noves accions

El curs 2016/2017 vam posar en marxa “La màquina de pensar”, una activitat per aprofundir en el sistema de participació i cocreació del Projecte Educatiu FEDAC, que hem continuat anomenant #avuixdemà. Ens aquesta ocasió, vam repetir l’opció de formar i apoderar dos Agents Impulsors de la Participació (AIPs) més per escola perquè lideressin “La màquina de pensar”. Ells van tornar a convocar i impulsar uns grups a totes les escoles que vam anomenar Equips de Concreció d’Idees (ECIs).

En sessions de dues hores per equip, “La màquina de pensar” motivava i activava el pensament dels participants amb l’objectiu de crear Accions Atractores dels 24 Reptes (AAR); és a dir, accions concretes que permetin atraure i fer realitat cada un dels 24 reptes. En total, en aquestes sessions es van recollir més de 5.400 Accions Atractores dels 24 reptes.

Durant el mes de juliol de 2017, els Agents Impulsors de la Participació i el personal de la seu de la FEDAC van realitzar un intens treball de buidatge de totes les Accions Atractores recollides: obteníem, finalment, accions, activitats i línies d’acció concretes proposades per tota la família FEDAC per assolir els 24 reptes #avuixdemà.


EN QUIN PUNT ES TROBA ARA EL PROJECTE #AVUIXDEMÀ?

En aquest curs 2017/2018 el projecte Educar #avuixdemà es troba en una fase de redefinició de la VISIÓ ESTRATÈGICA FEDAC i que, alhora, permeti que cada escola, cada comunitat educativa, pugui concretar el LLEGAT que vol deixar en cada persona. També estem fent una síntesi de tot el treball recollit per consensuar amb els educadors els Principals Objectius Estratègics (POEs) de la FEDAC per al període 2018-2024 i els Objectius Atractors per a cadascun dels 24 reptes.

A partir d’aquí, cada escola, en exercici de la seva autonomia, creativitat i resposta a les necessitats de seu entorn, haurà de realitzar la seva pròpia proposta d’accions concretes que ens permetin donar resposta als 24 reptes #avuixdemà.

En el 10è aniversari de la FEDAC tenim previst presentar el Projecte Educatiu Institucional (PEI), el pla marc que regirà les 24 escoles FEDAC en el període 2018-2024 per fer front a l’educació del segle XXI i els 24 reptes plantejats.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada