divendres, 28 d’octubre de 2016

OFERTA

àmbit #entorn: oferta


UNA OFERTA ÀMPLIA I ATENTA A LES NECESSITATS DE L'ENTORN

Les escoles FEDAC, el model educatiu que oferim i els educadors que el desenvolupem assumim el repte d’alliberar l’oferta de serveis que hem anat plantejant des de sempre per acostar-la a les necessitats reals de les famílies.

Els integrants de les famílies passen, en un percentatge molt significatiu, molt de temps fora de la llar desenvolupant la pròpia vida professional,els uns, i assumint una vida escolar que sovint s’allarga més del que cal, els altres. En aquest context, l’escola no pot retallar ni temps ni espais de servei, ja que l’únic que aporta en aquesta iniciativa unilateral és un increment de la problemàtica familiar, si els pares i les mares no tenen la possibilitat d’ajustar l’horari laboral a l’horari escolar. És evident que molts dels nostres alumnes han de passar més temps a casa i amb la seva família.


La conciliació laboral, familiar i escolar és un deure que cal assolir en la societat i apostem per una oferta de serveis flexible amb una diversitat d’activitats educatives, lúdiques, culturals i esportives, que atengui les necessitats de les famílies i afavoreixi un creixement harmònic dels seus fills i filles, més enllà de la necessària vida escolar. Tanmateix, cal tenir en compte la necessitat ineludible de potenciar la vida en el caliu de la família. Volem iniciar, doncs, un procés de canvi social i cultural del centre educatiu i del seu entorn per contribuir a transformar l’educació del nostre país. 
Des de la FEDAC entenem que l’educació formal pot ser complementada amb altres propostes provinents d’entitats que comparteixin la nostra missió. 

Alhora, creiem que la millor configuració dels espais dels educadors afavoreix la relació, el diàleg, la col·laboració i la creativitat necessàries per encomanar als nois i noies la passió per aprendre.

Nosaltres obrim els espais per acollir i crear lligams amb altres entitats i ampliar les experiències perquè els alumnes puguin cercar, en un ventall més ampli, les seves passions i els seus talents. Les escoles FEDAC volem plantejar activitats lúdiques, esportives i d’aprenentatge adreçades als alumnes de l’escola i a la població del barri i l’entorn més proper, considerant l’educació en el lleure com un element clau de cohesió social entre l’alumnat i l’entorn.

Així, doncs, apostem per un pacte educatiu que replantegi l’horari i el calendari escolar —que han de ser prou amplis per donar resposta a la diversitat de necessitats socials— i que preservi l’autonomia del centre per oferir els espais de l’escola, al barri i a altres entitats. D’aquesta manera, podran esdevenir nius d’iniciatives socials que, alhora que són coherents i respectuoses amb el seu caràcter propi, donin resposta a les necessitats de la comunitat educativa.

Volem fer realitat una oferta integrada i diversificada de serveis i activitats fora del calendari escolar i en el temps de lleure: casals en períodes de vacances, serveis de menjador, escoles d’adults, activitats per a les famílies, espais per a antics alumnes, etc. Són un pas més en el camí per aconseguir disposar d’un sistema educatiu formal més flexible al nostre país. 

Aquest projecte té l’objectiu de promoure l’activitat sociocultural i educativa del mateix centre cap a la població del seu entorn i, especialment, de dinamitzar la vida cultural del barri i del municipi. En conclusió, el nostre repte és crear una oferta variada, àmplia, propera i flexible que deixi empremta en els nostres alumnes a través de l’educació formal i no formal. 

D’aquesta manera podrem aconseguir que l’escola no sigui un simple edifici, sinó una àgora de trobada de petits i grans, avis i àvies, pares i mares, fills i filles, alumnes i antics alumnes, tots amb un esperit renovat de reconstrucció del teixit social de cada poble i de cada barri. FEM CAMÍ

1 Activitats coescolars que amplien l’oferta formal de l’escola. Activitats de lleure, esportives i/o culturals per a les famílies i l’entorn en períodes no lectius.
2 Instal·lacions dels centres obertes a les entitats de lleure, esportives i culturals del barri/poble i col·laboració amb aquestes entitats per oferir un servei..
3 Disposició a ampliar l’oferta educativa formal allà on sigui viable.
4 Catàleg de serveis escolars ampliat.
5 Espais de formació d’adults, educació no formal, cursos, conferències...
6 Comissions de lleure i cultura formades per membres de la comunitat educativa. 
7 Impuls i dinamització d’associacions d’antics alumnes.
...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada